Samalla, kun osallistuin joululimpullani Marttalan leipomistalkoisiin, tein koemielessä ruislimppua hapanjuuren kanssa.

Ruisjuuren perusohje:

3 rkl hienoksi jauhettuja ruisjauhoja

3 rkl haaleaa vettä

Sekoita ainekset puuroksi ja aseta juurenalku kevyesti suljettuun ei-ilmatiiviiseen purkkiin. Jätä tekeytymään lämpimään paikkaan kahdeksi vuorokaudeksi. Nakkaa juuren sekaan kolmantena päivänä kaksi ruokalusikallista ruisjauhoja ja saman verran vettä. Sekoita ainekset huolellisesti juuren joukkoon ja anna taikinanaihion seistä vuorokausi lämpimässä paikassa.

Minä laitoin aluksi 6 rkl jauhoja ja 6 rkl vettä (tiistaina) ja kolmantena päivänä (perjantaina) 4 rkl jauhoja ja 4 rkl vettä. Yritin laskea, että tämä olisi riittänyt ohjeen juureksi, mutta toisin kävi. Eli seuraavalla kerralla pitänee tehdä vielä vähän isompi juuri.

Leipätaikinan valmistus (siis se ohje, mitä minun piti käyttää)

3 dl hapanjuurta

3,5 dl haaleata vettä

1 tl suolaa

7-9 dl ruisjauhoja tai 6-7 dl ruisjauhoja ja n. 2 dl vehnäjauhoja

Sekoita juuri, vesi ja suola taikinakulhossa ja lisää ruisjauhot. (Halutessasi voit käyttää osana jauhoista vehnäjauhoja). Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla tai käsin.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa voimakkaasti viitisen minuuttia, kunnes se on tasainen ja kimmoisa.

Muovaa taikina palloksi ja pyöräytä korkeahuippuiseksi kartioksi. Jauhota pinta. Nosta limppu uunipellille kohoamaan.

Anna nousta lämpimässä paikassa, kunnes leipä on levinnyt ja laskenut valmiin limpun muotoiseksi. Kohoamisen aikana limpun pinta repeilee.

Pistele kohonnut leipä ja paista 225 asteessa noin tunti.

Kypsä limppu on tummanruskea, pohjasta lähes musta. Pohjaan kopautettaessa kuuluu kumahtava ääni.

Peitä kuuma limppu leivinliinalla, jotta kuori pehmenee. (Halutessasi voit voidella leivän vedellä paiton aikana tai kietaista kosteaan leivinliinaan jäähtymään)

Ja sitten se, miten minä tein...

Juurta ei todellakaan tullut 3 desiä, vaan vajaat 2 dl. Joten tein taikinan "noin puolikkaana" -vettä laitoin samaten vajaan 2 dl, suolaa puolisenteelusikallista. Ruisjauhoja meni ehkä lähemmäs 5 dl. Eli leivästä tuli aika pieni. (Ohjeesta tulee siis muutenkin vain yksi leipä) 

Paiston aikana sivelin leipää siirappivedellä (jäi limpuista vähän yli)

Tässä uunituore, höyryävä limppu menossa kostean leivinliinan sisään jäähtymään. Oli muuten tosi hyvää leipää!

1033119.jpg