Innostuin (taas) leipomaan työkavereille. Löysin netistä mielenkiintoisen ohjeen kondensoidulle maidolle; Keyn lime-piiras (kaiketi  Floridan Key Westin paikallinen herkku? En tiedä, kun en ole matkustellut...) Löysin ohjeen Herkkupajasta.

 

Keyn lime-piiras (key lime pie)

6-8 annosta

Kakkupohja:

13 digestive-keksiä

130 g sulatettua voita

 

Täyte:

1 lime, kuori raastettuna

4 kananmunan keltuaista

1 1/4 dl limemehua

400g säilöttyä maitoa (kondensoitua maitoa)

 

Päällys:

1 lime, raastettu kuori ja puristettu mehu

1 dl sokeria

0,5 dl vettä

 

Sekoita keksimurut ja voi. Painele muruseos vuokaan, jossa on irrotettavat reunat. Laita kylmään.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada pohjan päälle ja paista uunissa 160 asteessa n. 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.

Sekoita päällisen ainekset kattilassa. Keitä 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja levitä lusikallinen joka siivutetulle piiraan palalle.

*****

Säilykemaitoa käytin 397g purkillisen -en usko leipomuksen kaatuvan kolmen gramman takia... Tuo kondensoitu maito oli aikas paksua. (Siis keittämättömänäkin, vrt "manoffee"-torttuni) Ja jösses, että se oli makiaa! Kieli meinasi liimautua kitalakeen kii, kun maistoin!

Paistoin kakun 175 asteessa. Tuo 160 astetta kuulosti niin "oudolta" lukemalta, joten arvelin ohjeen olevan kiertoilmauunille.

Päällisestä tuli jonkinaisteista siirappia, aika ruskeaa ja makoisan tuntuista. Tosin en tiedä, pääsikö "litku" vähän palamaan? Olisikohan? Maussa ei ollut kauheasti semmoista "piparitalomaista" palaneen sokerin makua. Ja toisaata, tuolla Herkkupajan sivuilla olevassa kuvassa ei näy mitään ruskeaa tököttiä kakunpalan pinnalla! Kippasin päällisen nyt jo kakun pinnalle, vaikka kakku syödään vasta huomenna. Töissä on pikkasen vaikeaa tehdä sitä päällistä... Valitettavasti en saanut tästä kyhäelmästä kuvaa. Kamera alkoi temppuilemaan tässä kohtaa kokkausta. Periaatteessa kakku näyttää perinteiseltä hyydykekakulta; muropohja + reunta ja tytisevä sisusta. Ja maku... No, huomenna selviää, mikä on maku.